Ne vidite ovu poruku?
Bilten SMEITS-a #42

  
 
Okrugli sto na Procesingu ’18

“Oprema pod pritiskom – razmena iskustava, problemi i zapažanja” naslov je Okruglog stola koji će se u petak, 8. juna, održati u okviru Procesinga ’18. Moderatori su prof dr Aleksandar Petrović, dipl. inž. maš., Bogdan Gnjatović, dipl. inž. maš. i dr Sanja Petronić, dipl. inž. maš.

Učesnici Okruglog stola će razmeniti iskustva i ukazati na probleme na koje nailaze korisnici, proizvođači i ispitivači opreme pod pritiskom. Potražiće odgovor na pitanje da li kod nas postoji potreba za usklađivanjem Pravilnika sa novom PED? Kakva je situacija u Evropi i u regionu?


Produženje roka za prijavu rada

Novi rokovi su sledeći.

 • Predlog teme rada i rezime (apstrakt) na ovom obrascu treba poslati organizatoru
  do 20. aprila 2018.
 • Autori će do 30. aprila 2018. biti obavešteni da li im je tema prihvaćena.
 • Radove o prihvaćenim temama treba dostaviti na recenziju najkasnije do 10. maja 2018.
 • Obaveštenje autorima o prihvatanju rada ili potrebi za izmenama autori dobijaju
  do 15. maja 2018.
 • Prezentacije radova treba dostaviti najkasnije do 30. maja 2018.
16.
APRIL
Predavanje u SMEITS-u:
Mobilna sredstva i oprema za gašenje požara

U sali na trećem spratu Doma inženjera "Nikola Tesla", Kneza Miloša 9, prof. dr Ivan Aranđelović održaće predavanje na temu „Mobilna sredstva i oprema za gašenje požara - izbor tipa, proračuni, specifikacije“, sa početkom u 17.00 časova. Prisustvo je besplatno uz obaveznu elektronsku prijavu, a učesnici će to dana, do početka predavanja, sva izdanja SMEITS-a moći da kupe sa članskim popustom.

Izložba na 49. Međunarodnom kongresu o KGH

Pravo je vreme da preduzeća odluče o svom statusu na izložbi u okviru 49. Međunarodnog kongresa o KGH, a blagovremenim potpisivanjem ugovora mogu zadržati svoj štand. Nakon toga datuma, štand može biti dodeljen drugom preduzeću.

Svake godine specijalni žiri dodeljuje priznanje za najvredniji proizvod i najatraktivniji štand na izložbi, pa pozivamo preduzeća da jedan svoj proizvod obeleže natpisom „Za ocenjivanje“.

Midea dobila eko-oznaku za split klima-uređaj sa R290

Blue Angel je inicijativa eko-oznaka kojom Nemačka vlada sertifikuje 120 vrsta proizvoda, među kojima su i split klima-uređaji koji koriste prirodne rashladne fluide. Kriterijumi nemačke eko-oznake su veoma strogi, a uređaji koji su je zaslužili jasno pokazuju veliku razliku između R32 i R290. Iako Mideini uređaji još nisu dostupni u Evropi, očekuje se da će nakon dobijanja nemačke eko-oznake kineski proizvođač biti prisutniji na ovom tržištu.

Generalni distributer kompanije Midea je Elcom Trade, domaća kompanija koja je ove godine drugi put generalni pokrovitelj Međunarodnog kongresa o KGH.

U Požarevcu održana tribina:
Obnovljivi izvori i racionalno korišćenje energije

Savez društava inženjera i tehničara grada Požarevca i Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), a u saradnji sa Društvom inženjera i tehničara elektro, mašinske, organizacije rada i saobraćajne struke grada Požarevca i Visokom tehničkom školom strukovnih studija Požarevac, u amfiteatru VTŠSS Požarevac, 29. marta 2018. godine organizovali su stručnu tribinu na temu "Obnovljivi izvori i racionalno korišćenje energije". Na programu su bila sledeća predavanja.

 • Solarno napajanje manjih objekata - teorija i praksa, prof. dr Zoran Stević, dipl. inž. el.
 • Biogasni procesi i postrojenja, prof. dr Miroslav Stanojević, dipl. inž. maš.
 • Gubici količine toplote kanalskih mreža KGH, v. prof. Milovan Živković, dipl. inž. maš.

Vest o tribini objavila je Televizija TV SAT.

Konferencija "Electron Microscopy of Nanostructures - ELMINA2018"

Srpska akademija nauka i umetnosti u saradnji sa Tehnološko-metalurškim fakultetom, Univerzitet u Beogradu, organizuje međunarodnu konferenciju "Electron Microscopy of Nanostructures - ELMINA2018", koja ce se održati 27-29. avgusta 2018. u Svečanoj sali Rektorata Beogradskog univerziteta.

Da bi se omogućilo učešće što većem broju mladih istraživača, kotizacije za konferenciju nece biti.

Održan seminar:
Napredno ekološko projektovanje zgrada

Prof. dr Ljubomir Janković sa Univerziteta Hertfordshire, u Velikoj Britaniji, 27. marta održao je seminar o naprednom ekološkom projektovanju zgrada. Seminar je imao tri celine: Projektovanje, izvođenje i vrednovanje temeljne energetske rekonstrukcije (obnove) po useljenju; predstavljanje knjige Projektovanje zgrada sa nula emisijom ugljenika primenom metoda dinamičke simulacije, treći deo: Temeljna jednostavnost nule.

Detaljan prikaz ovog seminara biće objavljen u sledećem broju časopisa „KGH“.

Alexander Cohr Pachai predsedava IIR-ovoj Grupi za bezbedno hlađenje

Alexander Cohr Pachai zaposlen je u kompaniji Johnson Controls, a našoj publici je poznat po odličnim predavanjima na kongresima o KGH.

IIR je nedavno oformio Grupu za bezbedno hlađenje na čije je čelo postavio Pachaija. Alex će održati prvi sastanak ove grupe za vreme Konferencije „Gustav Lorencen“ o prirodnim rashladnim fluidima koja se održava u Valenciji, u Španiji, 18–20. juna 2018. Pachai je izjavio da se u poslednjih 10 godina mnogo novih rashladnih fluida pojavilo na tržištu i da moramo sagledati njihove osobine da bismo ih koristili bezbedno.

13. IIR-ova konferencija „Gustav Lorentzen“ o prirodnim rashladnim fluidima

Međunarodni institut za hlađenje (IIR) organizuje ovu konferenciju u španskom gradu Valenciji, od 18. do 20. juna 2018. Moto ovogodišnjeg skupa je „rešenja sa prirodnim rashladnim fluidima za zemlje sa toplom klimom“. U potrazi za merama protiv globalnog zagrevanja, prirodni rashladni fluidi su jasno i dugotrajno rešenje za smanjenje emisija ugljen-dioksida u oblasti KGH.

Organizatori pozivaju stručnjake da predstave svoje rezultate novih i održivih rešenja na bazi prirodnih rashladnih fluida koji su se uspešno pokazali u zemljama na severu i kako se ta rešenja mogu primeniti na zemlje sa znatno toplijom klimom i većim potrebama za klimatizacijom.

Sastanak Regionalne ozonske mreže Evrope i centralne Azije

Sastanak organizuju Regionalna ozonska mreža Evrope i centralne Azije pri UN Environment u saradnji sa Međunarodnim institutom za hlađenje (IIR) i Polytechnic University iz Valencije, Španija. Stručnjaci iz oblasti KGH govoriće o pomoći zemljama u razvoju da nastave postupno smanjivanje upotrebe HFC-a. Republika Srbija spada u Grupu 1 zemalja iz člana 5 Montrealskog protokola, za koju važi utvrđivanje baznog nivoa i zamrzavanje potrošnje HFC supstanci 2024. godine, a zatim postupno smanjivanje njihove potrošnje.

Društvo za KGH će u Valenciji od 18. do 21. juna 2018. predstavljati g. Nemanja Džinić.

Godišnja skupština REHVA-e i REHVA-ino Studentsko takmičenje

Godišnja skupština REHVA-e održava se od 21. do 23. aprila 2018. u Briselu. Predstavnici Društva za KGH Srbije biće prof. Branislav Todorović, predsednik Društva prof. Bratislav Blagojević, potpredsednik Društva i prof. Marija Todorović, članica Komiteta za obrazovanje i Komiteta za tehnologiju i istraživanje REHVA-e.

Predstavnik Republike Srbije na Studentskom takmičenju je Irena Veljanović, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, sa radom „Analysis and synthesis of simulator for heating, ventilation and air-conditioning (HVAC) systems”. Mentor je prof. dr Goran Kvaščev.

Vilter-ova modularna krovna jedinica

Na ovogodišnjem kongresu i izložbi o prirodnim rashladnim fluidima IIAR 2018, koji se od 18. do 21. marta održao u Koloradu, SAD, Vilter Manufacturing je predstavio novu modularnu krovnu jedinicu – svoj prvi uređaj sa kombinacijom amonijaka i ugljen-dioksida za industrijsku primenu. Uređaj se sastoji od dve rashladne linije od kojih svaka ima manje od 45 kg amonijaka.

Vilter Manufacturing je deo kompanije Emerson i na 49. Međunarodnom kongresu i izložbi o KGH predstaviće se na štandovima 96–98, od 5. do 7. decembra 2018, u Sava centru.

Danfoss o sveobuhvatnom pristupu energetskoj obnovi zgrada

Da bi se postigle uštede veće od 50% i ugodnost stanovanja, energetska obnova zgrade mora uključiti više paralelnih mera: obnovu fasade i postavljanje izolacije, zamenu stolarije, ugradnju termostatskih radijatorskih ventila, ventila za hidrauličko uravnoteženje (balansni ventili), elektronske pumpe sa frekventnom regulacijum i termičko balansiranje potrošne tople vode.

U majskom broju časopisa “KGH” biće objavljen integralni tekst iz Danfoss-a, jednog od glavnih sponzora 49. Međunarodnog kongresa o KGH.

Uloga žena u oblasti KGH

OzonAction, u saradnji sa UN Women, pokreće globalnu inicijativu za podizanje svesti o mestu i ulozi žena u oblasti KGH. Pošaljite kratke priče o ženama zaposlenim u sektoru KGH, koje govore o njihovim motivima, obukama, mogućim izazovima, iskustvima, ukažite na njihove uspehe.

Rok za slanje tekstova i fotografija je 31. jul 2018.

Svi prihvaćeni prilozi biće deo zvanične publikacije koja će biti dostupna najširoj publici koja se bavi Montrealskim protokolom i KGH. Autori dvaju najvažnijih priloga biće pozvani na svečanost dodele nagrada u okviru međunarodnog sastanka o Montrealskom protokolu koji organizuje UN Environment OzonAction.

Ažurirajte svoje podatke u našoj listi.
Vaša ažurnost će nam pomoći da Bilten uvek stigne na pravu adresu.
Vaše podatke nikako nećemo namerno ustupiti niti prodati trećoj strani.
Koristićemo ih samo za predstavljanje aktivnosti SMEITS-a i njegovih društava.
Ažurirajte svoje podatke.
Prosledite Bilten prijatelju [FORWARD].
Odjavite se sa naše liste.


Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS)
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
Tel. 011 3230 041
www.smeits.rs

[CONTENT]